مددکاری اجتماعی سالمندان و نقش آن در رفاه سالمند

مددکاری اجتماعی سالمندان: وجود مددکاری اجتماعی برای بالا بردن امتیاز کلی شاخصه نشاط جمعیتی یک کشور ضروری است. با مددکاری اجتماعی سالمندان، حال روحی و جسمی سالمندان جامعه ارتقاء می یابد.

مددکار اجتماعی به چه کسی می گویند؟

مددکار اجتماعی هم یک مربی است و هم یک مشاور. مددکار در نقش مشاور؛ به افراد در حل مشکلاتشان کمک می کند و در نقش یک مربی؛ توانایی های مددجو را برایش شفاف سازی و برجسته می سازد. یک مددکار رازدار است و مددجو نیز به واسطه همین ویژگی به او اعتماد کرده و او را به زندگی خود راه می­دهد. غالبا یک مددکار اجتماعی مثل یک مشاور مهربان، بدون هیچ قضاوتی مددجویان خود را راهنمایی می­کند.

مددکاری اجتماعی
مددکاری اجتماعی

مددکاری اجتماعی و سالمندی

اکثر افراد از ارتباط مددکاری اجتماعی و سالمندی؛ خبر دارند اما شاید توجه کمی به نقش آن در کمک به سلامتی آنان صورت گرفته باشد. سالمندان هم مانند دیگر گروه های سنی نیازهای خاص خود را دارند و همچنین امکان آسیب پذیری آنان به دلایل مختلفی زیاد است. سالمندان نباید احساس کنند که پا به سن گذاشتن؛ آنها را از دید جامعه کنار زده است و کسی به نیازهای آنان اهمیتی نمی­دهد. بنابراین بحث مددکاری اجتماعی و سالمندی پیش می­آید.

مددکاری اجتماعی سالمندان یکی از حوزه­هایی است که به میزان کمی در سطح جامعه مشاهده می­شود. کسانی که در مددکاری اجتماعی سالمندان کار می­کنند، با ارائه مشاوره و درمان، مشاوره به خانواده­ های مراجعان در مورد نحوه حمایت از سالخوردگان عزیزشان، به مشتریان خود کمک می­کنند تا چالش­ های روانی، عاطفی و اجتماعی خود را مدیریت کنند.

ارتقاء تاب آوری سالمندان با کمک مددکار اجتماعی

یکی از وظایف مددکار اجتماعی در رابطه با سالمندان، کمک به ارتقاء تاب آوری سالمندان است. تاب آوری به توانایی مواجهه با چالش­ها و حفظ نگرش مثبت اشاره دارد. این احتمال وجود دارد که مددکاران اجتماعی سالمندان بر حسب نقش و محیط کاری خود، با انواع بحران ها در مشتری روبرو شوند. برخی از مددجویان سالمند ممکن است با افسردگی، گرایش به خودکشی، زوال عقل حاد، درگیری های خانوادگی، تجربه های آسیب زا و یا اختلالات روانی و عاطفی دست و پنجه نرم کنند. همچنین این امکان وجود دارد که مددجویان قربانی غفلت، آزار خانگی، بهره کشی و سایر جنایات شوند.

بنابراین یک مددکار اجتماعی در نقش مددکاری اجتماعی سالمندان احتمالا حمایت و مداخلات بحران را در شرایط غیر پزشکی ارائه می دهد. با کمک و حمایت مددکار اجتماعی، نه تنها مشاوره درمانی برای مراجعات پزشکی به سالمندان ارائه می­شود؛ بلکه از نظر روحی و روانی به مثبت نگری و افزایش امید در آنان کمک می گردد. به واسطه همین حمایت ها توان تحمل و مواجهه با بحران ها در افراد سالمند افزایش یافته و ارتقاء تاب آوری سالمندان را به همراه دارد.

ارتقاء تاب آوری سالمندان
ارتقاء تاب آوری سالمندان

مشارکت اجتماعی سالمندان

مددکاری اجتماعی سالمندان با کمک به ارتقاء روحیه و سلامت سالمند، مشارکت وی در اجتماع را تسهیل می­کند. مشارکت اجتماعی برای تقریباً نیمی از جمعیت سالمندان با محدودیت مواجه شده است. اما این مشارکت به منظور پرورش نشاط در جامعه، ارتقای سلامت و پیشگیری از ناتوانی‌ها، حیاتی است. حتی در کشورهای صنعتی، بسیاری از سالمندان به دلیل نبود دسترسی عادلانه به فعالیت­ها و اطلاعات، فرصت­های مناسبی برای مشارکت اجتماعی کامل در اختیار ندارند. این در حالی است که به نظر می­رسد این مشارکت اجتماعی سالمندان از طریق مداخلات سازمان‌های اجتماعی و متخصصان مراقبت‌ بهداشتی به عنوان یک هدف تعیین شده است.

منابع:

https://www.basw.co.uk/system/files/resources/basw_103616-1_0.pdf

Geriatric Social Work: A Guide to Social Work with Older Adults (onlinemswprograms.com)

Social participation needs of older adults living in a rural regional county municipality: toward reducing situations of isolation and vulnerability | BMC Geriatrics | Full Text (biomedcentral.com)

رسانه تاب آوری ایران رسانه تاب آوری ایران
گردآوری و ترجمه توسط
کارگروه تخصصی مددکاری اجتماعی ایرانیان
دکمه بازگشت به بالا